Tuesday, March 19, 2013

2 jaar mappen

Twee jaar geleden kocht ik een Garmin GPS om zo gemakkelijker op onbekend terrein te kunnen gaan wandelen. Ik was net volledig gestopt met agility en zocht iets anders om de weekends aangenaam door te brengen.


Ik koos voor een instapmodel, de Dakota 10. De bijgeleverde kaart was onbruikbaar, want niet gedetailleerd genoeg. De topologische kaarten van Garmin waren niet goedkoop te noemen. Na wat zoeken kwam ik terecht bij http://garmin.openstreetmap.nl.Een gratis, legale kaart met veel details ? Te mooi om waar te zijn. Niet dus. De kaart is gebaseerd op de gegevens van OpenStreetMap (OSM voor de vrienden). Ze wordt gemaakt door duizenden vrijwilligers over de hele wereld. De kaart voor Garmintoestellen is maar één van de afgeleide producten.

Kaart installeren ging gemakkelijk, werkt net zoals een officiële Garmin kaart. Maar, euh, die veldweg achter ons huis staat er niet op...  Tja, dan maar inschrijven en zelf beginnen mappen.

En ondertussen zijn we twee jaar verder en het is niet bij dat ene wegeltje gebleven. :-)

Meer dan 35.000 wegen, 155000 knopen heb ik toegevoegd. Dat gaat wel goed, maar ik heb nog niemand kunnen overtuigen om ook te gaan mappen, jammer, heel jammer. Misschien via dit blog ? Wie weet.

Mijn "specialisatie" is de wandelknooppunten en de routes ertussen inbrengen. Maar omdat ik die in de buurt allemaal al gedaan heb, hou ik me ook bezig met bushaltes, huisnummers, maximum snelheden, enz. Je rijdt nu eenmaal 's avonds na het werk niet zo snel naar Turnhout, Lennik of Kluisbergen om daar een wandeling te maken.

Het resultaat kan je dan op verschillende websites bewonderen. Voor de knooppunten kan je bijvoorbeeld op Hike and Bike Map kijken. De orange lijnen geven de routes van het netwerk weer.


Alternatieven zijn : openwandelkaart.nl en lonvia
Jammer genoeg kan je nog niet je route samenstellen zoals op http://www.wandelknooppunt.be/

Doordat ik zoveel mogelijk wandelknooppunten probeer te verzamelen, kom ik ook op mooie plekjes in eigen land waar ik nog nooit eerder ben geweest, bv. het Pajottenland of meer recent het bos "Hoge Vijvers" in Arendonk. De mooiste wandelingen plaats ik op wikiloc.com, zodat anderen ze kunnen nalopen.Dat was het voor deze keer. Volgende keer laat ik de trouwe lezertjes meekijken naar andere kaarten gemaakt met OSM data.

No comments:

Post a Comment