Wednesday, March 20, 2013

Geef ons brood en spelen

Iedereen kent het probleem wel dat zijn bakker met vakantie is en je op zoek moet naar een andere. In deze tijd van smartphones hoef je je zondag toch niet door te komen zonder koffiekoeken. Richt je smartphone op http://openstreepmap.org en typ "Bakery, Reet" en floep...

... de pistolekes en koffiekoeken komen u tegemoet. Of tenminste toch de adressen waar je er kan kopen.

Je kan de bakkers natuurlijk ook op Google vinden. Maar net zoals OSM hangt google af van vrijwilligers om al die winkels te verzamelen. Waarom zou je dan voor OSM kiezen? Openheid van data is misschien een goede reden. Als je winkels in Google inbrengt, kan je die gegevens enkel via de Google website opvragen. Bij OSM is de data vrij beschikbaar voor iedereen. Je kan er meespelen en zelf een App of website ontwikkelen waarin die gegevens gebruikt worden.

Dus als je niet tevreden bent over de manier waarop je kan zoeken naar bakkers bij openstreetmap.org, kan je ook een menu ontwikkelen waarin je winkels e.d. kan kiezen, zoals de makers van lenz-online gedaan hebben.

Maar ja, 's avonds is die bakker al gesloten en zit je nog zonder brood. Gelukkig heb je in BelgiĆ« ook nog zoiets als broodautomaten. Die dingen vind je volgens mij  niet terug op Google, maar wel op OSM. Tenminste als er een Gekke Mapper in je buurt woont, die de moeite heeft genomen om die in kaart te brengen.

Deze lijst van broodautomaten is samengesteld via een taaltje dat ontwikkeld is om de databank van OSM te ondervragen. Dit is waarschijnlijk niet voor iedereen weggelegd, maar het laat nog maar eens zien dat de gegevens open zijn en op verschillende manieren kunnen geraadpleegd worden. Voor wie het zelf eens wil proberen, surf naar Overpass Turbo.  Dit is de Broodautomaten vraag. Je moet enkel nog op "Run" klikken.

Het is dus best mogelijk dat er bij jou in de buurt nog niet veel gedaan is, ondanks het legertje vrijwilligers dat aan OSM meewerkt.

Dit plaatje is misschien wat misleidend, want veel mensen die zich inschrijven leveren geen of slechts enkele bijdragen. Dus

 is een misschien wat realistischere voorstelling. Ik val misschien in herhaling, maar je bent meer dan welkom om mee te komen spelen. En anders, kan je je misschien al amuseren door op neis-one naar mijn mannetje te zoeken terwijl je van je broodje geniet.

2 comments:

  1. Yeej! Gevonden! Heb ik nu een chocoladekoek gewonnen? :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Denk aan uw WW :-) Een appeltje ook goed ?

      Delete