Monday, March 25, 2013

Over De Lijn

Toen ik me pas aanmeldde op de mailing list voor de Belgische mappers, werd ik direct onder de arm genomen door Polyglot. Dat is de alias waaronder Jo bijdragen levert aan OpenStreetMap. Ik beschouw hem dan ook een beetje als mijn "mentor" :-)

Jo is al jaren bezig om de buslijnen in Vlaanderen op de kaart te zetten. Hij heeft tevens contact gezocht met De Lijn om de gegevens te mogen overzetten van hun databank naar die van OpenStreetMap. Heel lang stootte hij op een njet en ondertussen schonk De Lijn de gegevens dan ook nog eens aan Google. Dus al die bus symbooltjes op Google maps komen van De Lijn.


Er zat dan niets anders op dan alle 40.000 haltes te bezoeken en de gegevens. Jo deed en oproep via de mailing list. Ik vermoed dat hij toch enkele vrijwilligers vond om de haltes te catalogiseren.

We hadden er al zo'n 9000, al dan niet volledig, in kaart gebracht, toen Jo het bericht kreeg dat hij toch over de gegevens mocht beschikken. Hij is dan begonnen met te kijken in hoeverre de gegevens die al in OpenStreetMap zitten afwijken van de gegevens van De Lijn.

Af en toe bleken er toch wel grote verschillen te zijn. Had de mapper de verkeerde positie ingegeven ? Of was de halte daadwerkelijk verplaatst ? De gehele lijst werd door Jo nagekeken en daarna doorgegeven aan De Lijn. Zij kunnen dan zien of ze de verbeteringen willen terugkoppelen. Op deze manier zouden ze er wel zelf nog iets aan hebben ook.

Welke gegevens brengen we nu juist in kaart:

 • de plaats van de halte
 • de naam Je 
 • het referentie nummer (de 6 cijfers)
 • de nummers van de buslijnen
 • de zone
Verder worden ook de routes zelf nog in kaart gebracht. Je kan die dan bekijken op de website van OpenStreetMap zelf. Het mooiste resultaat krijg je door de 'Transport Map' te selecteren via het lagen icoon rechtsbovenDe ÖPNVKarte website legt zich uitsluitend toe op het mooi in kaart te brengen van alle vormen van openbaar vervoer. Van internationale luchthavens tot de kleinste (bel)bushalte.


Maar we kunnen nog een stapje verder gaan. De Lijn geeft op zijn website in real-time de aankomst tijden van de bussen door. Dus hoe kunnen we die informatie beschikbaar maken via een kaart ?
Wel, via OpenLinkMap worden alle links (URLs of website referenties) beschikbaar gemaakt op een kaart. Alle bushaltes worden voorgesteld door een busje met een cirkel er rond. Klik je daar op, dan krijg een klein venster met daarin bijkomen informatie over de bushalte.


Klik je dan op mijnlijn.be, dan krijg je de pagina van De Lijn met de real-time informatie van de gekozen bushalte. 


Ik wens u een voorspoedige busreis.
2 comments:

 1. Raar dat De Lijn dat niet wou vrijgeven. Maar eind goed al goed.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ach, "open source" schrikte ze misschien af. Ze willen op de een of andere manier controle over hun gegevens behouden dacht ik. Als ze nu zien dat ze waardevolle feedback krijgen (correcties over de exacte plaats van de haltes), zullen ze misschien al spijt krijgen dat ze het niet vroeger gedaan hebben :-)

   Delete