Friday, March 22, 2013

Een kijkje achter de schermen

Vandaag laat ik jullie een kijkje nemen bij het maken van OpenStreetMap. Ik ben lang niet zo'n goede tekenaar als Senator Al Franken (zie YouTube filmpje).


Dus er staat bij ons geen tekenbord waarop ik de kaart maak en dan instuur.

Hoe doe ik het dan wel ? Ik vertrek steeds van het bestand met het spoor dat de GPS heeft opgenomen.
Dit is hetzelfde bestand dat jullie ook kunnen terugvinden op bv. wikiloc.


Met dit spoor kan je bijvoorbeeld ontbrekende straten of wandelwegen natekenen.  In het begin konden de mappers enkel werken met deze informatie, er waren geen andere informatiebronnen. Maar dat is "lang" geleden, zelf heb ik dat niet meegemaakt. 

Verder maak ik tijdens de wandeling steeds notities op de GPS. Ik creëer herkenningspunten (of waypoints) die ik een naam geef. Die staan dan steeds op de plaats waar ik op dat moment was. Met een geschikt programma kan je die dan bekijken


Als we wat inzoomen, zie je dat ik een soort steno heb ontwikkeld om snel gegevens te kunnen ingeven. R17 betekent bijvoorbeeld dat er rechts een huis is met nummer 17. R VB staat voor rechts vuilbak. 


Via JOSM, een javaprogramma om OpenStreetMap gegevens te bewerken, kan je ook de bestaande gegevens downloaden. Dat geeft een een mengeling van mijn notities en de bestaande gegevens. Rechts zie je een een aantel lijnen die straten voorstellen, de rechthoeken zijn huizen of parkings en de icoontjes duiden bv. aan dat er een restaurant is.



Nu heb je wel de huisnummers, maar het is nogal moeilijk om rond de huizen te wandelen om hun omtrek te bepalen. De mensen kijken nu al vreemd als je wat teveel aandacht besteedt aan hun huisnummers. Gelukkig heeft Bing enkele jaren geleden de toelating gegeven om hun satellietbeelden te gebruiken. En heel recent heeft AGIV hetzelfde gedaan.

Die beelden kan je dan ook toevoegen in JOSM, je ziet dan zoiets als:


Nu kan je echt aan de slag. Met de tekengereeedschappen in JOSM kan je huisjes, wegen enz. tekenen. Bij elk van van die elementen kan je dan een aantal "tags" toevoegen zoals type van de weg, de naam, de maximum snelheid, enz.


Na een tijdje heb je dan alle huisjes in de straat toegevoegd en kan je die terugsturen naar de centrale computer. Even wachten en



wordt


En zo brengen we dus koude maartse avonden door.








2 comments: